E421 - Mannitol
Charakteristika
Mannitol je cukerný alkohol. Je to bílá krystalická látka, sladké chuti a bez zápachu. V přírodě se vyskytuje v rostlinnách např. v celeru, mořských řasách a olivách. Používá se jako sladidlo, stabilizátor nebo zvlhčující látka.Použití
Mannitol je velmi vhodný jako náhradní sladidlo pro diabetiky (nezvyšuje hladinu inzulinu) a má menší kalorickou hodnotu než cukr. Proto se přidává do výrobků bez cukru, sladkostí, cukrových polev, džemů, želé, nízkoenergetických jídel nebo se používá na povrch cukrovinek (nepohlcuje vzdušnou vlhkost). Jako sladidlo nezpůsobuje tolik zubního kazu, čehož se využívá při výrobě žvýkaček. Používá se také jako stabilizátor, rozpouštědlo pro barviva a aromata, zvlhčující látka a plnidlo.Výroba
Průmyslově se vyrábí kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius.Nežádoucí účinky
Je to pravděpodobně bezpečná látka. Ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, nevolnost, zvracení a nadýmaní.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.