E418 - Guma gellan
Charakteristika
Guma gellan je polysacharid, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka.Použití
Využití gumy gellan v potravinářsví je především jako stabilizátor emulzí a pěn, dále jako zahušťovadlo a želírující látka. Vytváří gely, které vznikají za studena nebo za tepla, a mohou být stabilní při teplotních výkyvech. Přidává se do sójových, čokoládových, ovocných a kokosových nápojů, do želé, krémů, džemů a různých polev. Je to látka snižující hladinu cholesterolu.Výroba
Průmyslově se vyrábí aerobním kvašením bakterií Sphingomonas elodea. Při procesu zahřívání jsou mikroorganismy usmrceny.Nežádoucí účinky
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.