E392 - Rozmarýnové extrakty
Charakteristika
Extrakty rozmarýnu obsahují několik složek, u nichž bylo prokázáno, že mají antioxidační účinky. Tyto složky patří zejména do skupiny fenolických kyselin, flavonoidů , diterpenoidů.Použití
Používá se do nápojů, koření, do masa. Může být také součástí aromatických látek do ovocných nápojů, zmrzlin, sladkostí či pečiva. Bylo zjištěno, že rozmarýnové extrakty mohou prodloužit trvanlivost potravin až o 30%, jelikož se jedná o významné antioxidanty, které brání nežádoucím oxidacím v potravinách.Výroba
Extrakt z listů rozmarýnu se připravuje extrakcí pomocí rozpouštědel povolených pro potravinářské použití.Nežádoucí účinky
Podle Evropského úřadu bezpečnosti potravin (EFSA) je extrakt z rozmarýnu bezpečný pro použití jako antioxidantu do potravin. Některé výzkumy prokázaly, že může mít vliv na zánik rakovinotvorných buněk. Pokud se bude přidávat např. do hamburgerů, může snížit riziko rakoviny.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.