E386 - Ethylendiamintetraacetát disodný
Charakteristika
Ethyldiamintetraacetát disodný je bílý krystalický prášek rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant nebo sekvestrant.Použití
Tato látka váže ionty kovů, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Proto se používá k zachování barvy potravin jako např. do sterilované a nakládané zeleniny. Dále zabraňuje procesu žluknutí, čehož se využívá v majonézách, různých druzích dressingů, omáčkách, pomazánkách, v margarínech a tucích. Své uplatnění má i jako konzervant (působí proti některým bakteriím) např. v salátových zálivkách nebo při úpravě povrchu ryb. Jelikož spolupracuje s antioxidanty, může se používat v kombinaci s nimi.Výroba
Průmyslově se vyrábí z etylenu, amoniaku a octového anhydridu.Nežádoucí účinky
V mírném množství je tato látka pravděpodobně bezpečná. Ovšem i v lidském těle si zachovává vlastnost vázat ionty kovů, a pokud je v těle málo důležitých kovů (např. železo, zinek nebo měď), může přítomnost ethyldiamintetraacetátu disodného způsobit jejich větší nedostatek. U vegetariánů způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.