E363 - Kyselina jantarová
Charakteristika
Kyselina jantarová je bílá, krystalická látka, bez zápachu, kyselé chuti. Vyskytuje se ve všech živých buňkách a je součástí řepy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovoce. Nachází se též ve zkvasitelných potravinách, jako je víno, pivo nebo sýry.Použití
Kyseliny jantarová se v potravinářství uplatňuje jako regulátor kyselosti a jako látka dodávající jídlu kyselou chuť. Zároveň i zvýrazňuje chuť. Používá se do nápojů (především do vín a likérů), do pekařských a masných výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. Některé soli kyseliny jantarové se mohou používat jako náhražky soli. Její uplatnění nalezneme i v medicíně, kde se používá jako projímadlo.Výroba
Průmyslově se vyrábí z kyseliny octové nebo také z kukuřice pomocí mikroorganické fermentace glukózy.Nežádoucí účinky
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.