E334 - Kyselina vinná
Charakteristika
Kyselina vinná se vyskytuje ve formě bezbarvých nebo průsvitných krystalků nebo jako bílý jemnozrnný krystalický prášek. Je bez zápachu, kyselé chuti. Přirozeně se vyskytuje v ovoci.Použití
Kyselina vinná se používá především k úpravě kyselosti ovocných nápojů, vín, cukrovinek, želé, pekařských výrobků, ovocných šťáv, mražených mléčných výrobků, potravinářských barviv nebo sušených vaječných bílků. Dále se využívá jako kyselá složka do prášků do pečiva, též jako emulgátor regulující proces rosolovatění nebo jako zvlhčující látka. Pro svoji hroznovou a kyselou chuť se používá do sladkostí, limonád, zavařenin a pekařských výrobků. Krom toho má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí.Výroba
Obvykle je získávána jako vedlejší produkt z hroznů při výrobě vína. Při tomto procesu se přidává vinan draselný do hydroxidu sodného a poté do kyseliny sírové za vzniku kyseliny vinné.Nežádoucí účinky
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. V potravinách se vyskytuje jako přirozená složka. Ve velkém množství však může mít projímavé účinky nebo může způsobit zánět žaludku a střev. D-forma kyseliny vinné může při vylučování způsobit vznik a růst krystalů.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.