E323 - Anoxomer
Charakteristika
Látka vynalezená v roce 1976 jako vysoce účinný antioxidant v tucích a olejích na smažení. Není rozpustná ve vodě, dobře se však rozpouští v olejích a organických rozpouštědlech. Vyskytuje se ve formě šedobílého prášku. Na rozdíl od látek BHT a BHA je pro člověka neškodná, paradoxně je v ČR (celé EU) zakázána.Použití
Používá se v rostlinných, živočišných nebo rybích tucích. Dále do základů pro žvýkačky, pekařských výrobků, sušenek, bramborových lupíncích nebo ve zpracovaném mase.Výroba
Vyrábí se zcela synteticky kondenzační polymerací divynilbenzenu.Nežádoucí účinky
Studie na zvířatech (krysy, myši, králíci, psi) a lidech nedokázaly žádný negativní teratogenní, mutagenní nebo rakovinotvorný účinek. Látka nesetrvává v organismu a vylučuje se z těla ven.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.