E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
Charakteristika
Jeden z nejpoužívanějších antioxidantů v jídlech. Používá se jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Má podobné vlastnosti jako E320 (BHA), často se s touto látkou používá v kombinaci.Použití
BHT se používá jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Jako příklad lze uvést žvýkačkový základ, přísada do olejů, výrobků z brambor, živočišných tuků i tuků do pečiva, rýže a další. BHT můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích. Přidává se i do potravinářských obalů.Výroba
BHT se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.Nežádoucí účinky
Může způsobit alergickou reakci, v zásadě je ale považován za bezpečný. Stopové množství látky zůstává v lidských tukových tkáních. Existují pochybnosti týkající se bezpečnosti BHT. Studiemi na zvířatech bylo totiž dokázáno, že látka může způsobovat řadu poruch - toxické účinky na játra, ledviny, plíce, vaječníky. Podle organizace IARC je tato látka prokázaný zvířecí karcinogen. Mnoha organizacemi je doporučováno vyhýbat se konzumaci této látky. U citlivých jedinců může látka vyvolat alergické reakce - kopřivku, ekzémy, apod.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.