• Náš vánoční katalog je už i online!🎄
    Ho, ho, ho! Vánoční katalog teď najdete i v aplikaci a na našich stránkách!
    Zobrazit více
Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)

Charakteristika

Jeden z nejpoužívanějších antioxidantů v jídlech. Používá se jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Má podobné vlastnosti jako E320 (BHA), často se s touto látkou používá v kombinaci.

Použití

BHT se používá jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Jako příklad lze uvést žvýkačkový základ, přísada do olejů, výrobků z brambor, živočišných tuků i tuků do pečiva, rýže a další. BHT můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích. Přidává se i do potravinářských obalů.

Výroba

BHT se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.

Nežádoucí účinky

Může způsobit alergickou reakci, v zásadě je ale považován za bezpečný. Stopové množství látky zůstává v lidských tukových tkáních. Existují pochybnosti týkající se bezpečnosti BHT. Studiemi na zvířatech bylo totiž dokázáno, že látka může způsobovat řadu poruch - toxické účinky na játra, ledviny, plíce, vaječníky. Podle organizace IARC je tato látka prokázaný zvířecí karcinogen. Mnoha organizacemi je doporučováno vyhýbat se konzumaci této látky. U citlivých jedinců může látka vyvolat alergické reakce - kopřivku, ekzémy, apod.

Zdroje informací

  • Butylated Hydroxytoluenelink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček