E320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
Charakteristika
Pevná, bílá látka, rozpustná v tucích. Dodává výraznou chuť výrobkům, ve kterých je obsažena a uchovává je před zkažením. Jako antioxidant zpomaluje žluknutí tuků a má aromatické účinky. Proti některým bakteriím a plísním působí jako konzervant. Může být obsažen i v obalech, ze kterých poté proniká do jídla.Použití
BHA má široké využití jako konzervační prostředek, antioxidant a stabilizátor v mnoha výrobcích, například v nápojích, margarínech, majonéze, zmrzlině, sladkostech, pečivu, žvýkačkách, želatinových dezertech, polévkových základech, produktech z brambor, kandovaném ovoci, snídaňových cereáliích, droždí, sádle, tuku do pečiva a dalších. Jeho použití je zakázáno ve výrobcích pro děti. BHA můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích.Výroba
Látka se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.