E310 - Propylgallát
Charakteristika
Jedná se o krystalickou, pevnou, bílou látku nahořklé chuti, bez zápachu. Hořlavá.Použití
Propylgallát se používá jako antioxidant v jídlech, tucích a olejích (zpomaluje jejich žluknutí). Působí i jako konzervant proti bakteriím a plísním. Je přidáván do obalových materiálů bramborových lupínků, snídaňových cereálií, masných výrobků, žvýkačkových bází a dalších jídel rovněž z důvodu prevence oxidace. Dále se přidává do ochucených nápojů, zmrzliny, bonbónů a pečiva.Výroba
Esterifikací propyl alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.Nežádoucí účinky
Může způsobit podráždění žaludku nebo kůže zejména u lidí trpících astmatem nebo lidí citlivých na aspirin. U kojenců může způsobit cyanózu. Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.