E284 - Kyselina boritá
Charakteristika
Anorganická látka vyskytující se v podobě bezbarvých krystalků nebo jako bílý prášek rozpustný ve vodě. Jedná se o konzervant s nižší účinností. Má antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti.Použití
Kyselinu boritou lze využít ke konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb, ale v ČR (celé EU) je povoleno přidávat ji pouze ke kaviáru. Je to z toho důvodu, že není přesně stanoveno, od jakých množství může být nebezpečná pro lidský organismus. Její antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti z ní činí prostředek vhodný například k ošetřování citrusových plodů. S jejím 2 až 3% roztokem se také lze setkat v očním lékařství pod názvem borová voda. Další využití má např. v dětských pudrech, mýdlech, oční krémy, ústní vody a v další kosmetice.Výroba
Připravuje se z minerálu boraxu a anorganických kyselin, např. kyseliny chlorovodíkové.Nežádoucí účinky
Tato látka může vykazovat toxické účinky jak při požití, tak při kontaktu s pokožkou. Kosmetické přípravky s jejím obsahem by neměly používat děti, které vůči nim mohou být obzvláště citlivé. Kyselina boritá funguje jako odtučňovací prostředek, avšak takto může zásadně pozměnit organismus. I přes četná varování ze strany Americké lékařské společnosti (Amercian Medical Association) ohledně její možné toxicity je stále používána, a to i v potravinářství. Časté podávání vyšších dávek může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii, kožní potíže. Jsou zaznamenány případy otravy po jejím požití.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.