E265 - Kyselina octová bezvodá
Charakteristika
Bezbarvá tekutina silně zapáchající po kyselině octové – vzniká její reakcí se vzdušnou vlhkostí. Má funkci konzervantu proti plísním.Použití
Používá se jako konzervační látka proti plísním a za určitých podmínek (vyšší pH) má vyšší účinnost než jiné kyseliny. V České republice (a celé EU) není tato sloučenina povolena jako přídatná látka do potravin.Výroba
Vyrábí se karbonylací methylacetátu, tj. jeho reakcí s oxidem uhelnatým.Nežádoucí účinky
Různé studie na zvířatech neprokázaly nežádoucí účinky. Pouze ve vysokých dávkách se projevovaly negativní efekty - snížení váhy, poškození orgánů. V množstvích, ve kterých se látka vyskytuje v potravinách, pravděpodobně nemá nežádoucí účinky. V 99% koncentraci jde o silně dráždivou látku, která může způsobit popáleniny nebo poškození zraku.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.