Košík

E263 - Octan vápenatý

Charakteristika

V surové formě jde o hnědou, silně hygroskopickou látku – jeho běžnější forma je monohydrát. Používá se jako zpevňující a zahušťující látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová) a činitel upravující pH. Má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným a strukturním změnám dané potraviny, vzniku sraženin, lepkavosti (například v pivu, chlebu či moštech) a žluknutí.

Použití

Nachází se například v pekařských výrobcích, pudincích, sirupech, sladkých omáčkách a náplních. Některé sloučeniny octanu vápenatého s hořčíkem slouží jako přísady do solí. V chemickém průmyslu se využívá k výrobě kyseliny octové nebo acetonu, dále při bělení a také brání vzniku rzi v kovových kontejnerech. V medicíně nachází uplatnění jako zdroj vápníku.

Výroba

Výroba octanu vápenatého mohla probíhat už v minulosti, protože ho lze připravit namáčením vaječných skořápek v octu. Průmyslově se vyrábí reakcí vápna a kyseliny octové.

Nežádoucí účinky

V množství, v němž octan vápenatý přijímáme v potravě, nejsou známy žádné jeho nežádoucí účinky.

Zdroje informací

  • Calcium acetate - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček