E240 - Formaldehyd
Charakteristika
Jedná se o bezbarvý plyn, který se používá zejména ve formě vodného roztoku - formalínu. Má uplatnění jako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpěňovač, konzervant.Použití
Nachází uplatnění v průmyslu při výrobě lepidel, dezinfekčních prostředků, fungicidů. U potravin se používá ve výrobním procesu jako protipěnící přísada - např. u sýrů, želé, marmelád, pekařských výrobků, cukrovinek, mléčných výrobků. Dále se používá při výrobě šamponů, pěn do koupele, krémů, laků na nehty, apod.Výroba
Vyrábí se oxidací methylalkoholu.Nežádoucí účinky
Již malé množství látky (cca 30 gramů) způsobí, do dvou hodin po požití, smrt. Vdechováním prokazatelně způsobuje zhoubné nádory, krvácení nosohltanu a jedná se tedy o karcinogen. Stykem s kůží dojde k nežádoucí reakci. Způsobuje rakovinu plic u zvířat (krys) a další řadu škodlivých účinků. Probíhají diskuze a studie, které se snaží objasnit, zda je pro člověka škodlivé požívání masa zvířat, která jsou živena krmivem ošetřeným formaldehydem. Výzkumníci univerzity v Miláně zjistili, že konzumací sýra Grana Padano, který se vyrábí za použití formaldehydu, nevzniká zdravotní riziko.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.