Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

E236 - Kyselina mravenčí

Charakteristika

Jedná se o bezbarvou kapalinu s vysoce korozivními vlastnostmi a pronikavým zápachem. Přirozeně se vyskytuje v jablkách nebo v dalším ovoci, nebo v sekretu mravenců. Má konzervační účinky proti plísním a houbám.

Použití

Používá se jako odvápňovač a také jako konzervant zvířecího krmiva (siláže). Látka má schopnost léčit nemoc včel varroamilbe. V kosmetice má využití ve vlasových přípravcích nebo jako odstraňovač barev.

Výroba

Vyrábí se oxidací metylalkoholu nebo hydrolýzou. Je vedlejším produktem při výrobě kyseliny octové.

Nežádoucí účinky

Látka způsobovala rakovinu v případě ústního podání krysám, myším a křečkům v množství 39-49 mg/kg. Kyselina se v lidském těle dokonale vstřebává. Při pravidelném podávání člověku se neprojevily žádné toxické nežádoucí účinky. Zahraniční literatura (Eat Safe, Bill Statham) však uvádí možnost vzniku kardiovaskulárních, respiračních, zažívacích obtíží a také potíže s játry a ledvinami.

Zdroje informací

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček