E236 - Kyselina mravenčí
Charakteristika
Jedná se o bezbarvou kapalinu s vysoce korozivními vlastnostmi a pronikavým zápachem. Přirozeně se vyskytuje v jablkách nebo v dalším ovoci, nebo v sekretu mravenců. Má konzervační účinky proti plísním a houbám.Použití
Používá se jako odvápňovač a také jako konzervant zvířecího krmiva (siláže). Látka má schopnost léčit nemoc včel varroamilbe. V kosmetice má využití ve vlasových přípravcích nebo jako odstraňovač barev.Výroba
Vyrábí se oxidací metylalkoholu nebo hydrolýzou. Je vedlejším produktem při výrobě kyseliny octové.Nežádoucí účinky
Látka způsobovala rakovinu v případě ústního podání krysám, myším a křečkům v množství 39-49 mg/kg. Kyselina se v lidském těle dokonale vstřebává. Při pravidelném podávání člověku se neprojevily žádné toxické nežádoucí účinky. Zahraniční literatura (Eat Safe, Bill Statham) však uvádí možnost vzniku kardiovaskulárních, respiračních, zažívacích obtíží a také potíže s játry a ledvinami.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.