E231 - Orthofenylfenol
Charakteristika
Jedná se o látku, která se používá ke konzervování zejména citrusových plodů. Má bílou nebo žlutou barvu, vyskytuje se ve formě vločkově krystalické pevná látky. Její bod tání je cca 57 °C. Používá se společně s jinými přídatnými látkami - např. s E230, E233 nebo E239.Použití
Používá se zejména v zemědělství - při pěstování různých druhů ovoce a zeleniny (např. rajčat, brambor, citrusových plodů, hrušek, švestek, broskví, apod.). Ve formě dezinfekčních přípravků se používá pro dezinfekci v domácnosti, nemocnicích, potravinářských provozech a i na jiných místech. Lze ho aplikovat na tkaniny i jiné materiály. Dále má využití v gumárenském průmyslu, v laboratořích, při výrobě jiných fungicidů, barviv a jiných chemikálií.Výroba
Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu.Nežádoucí účinky
Kontakt látky s očima může způsobit podráždění. U některých osob může látka dráždit kůži. Skupina pro podporu hyperaktivních dětí doporučuje vyloučit z dětské výživy. Studiemi na zvířatech nebyly zjištěny negativní účinky - při malých podávaných dávkách. Ve vyšším množství vznikly problémy s ledvinami. Látku je možné považovat za bezpečnou v případě, že se vyhneme konzumaci kůr citrusových plodů. Předpokládá se, že má látka mírnější účinky než její sodná sůl E232.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.