E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
Charakteristika
Jedná se o konzervant, zpevňující látku, má účinky proti hnědnutí potravin. Má formu bílého krystalického prášku, svou vůní připomíná oxid siřičitý. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.Použití
Látka se může používat např. při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.Výroba
Přidáváním plynu oxidu siřičitého do louhu (v tomto případě vápenatého), vznikají soli - siřičitany.Nežádoucí účinky
Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.