E214 - Ethylparahydroxybenzoát
Charakteristika
Látka je konzervantem, který působí proti plísním, bakteriím a houbám v potravinách, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.Použití
Používá se jako přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.Výroba
V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.Nežádoucí účinky
Podle dostupných studií nebylo prokázáno, že by látka způsobovala nežádoucí účinky, ale u citlivých lidí a při podání vysoké dávky může způsobit svědění, otoky, kopřivku, astma. Ethylparaben má lokální anestetické účinky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.