E203 - Sorban vápenatý
Charakteristika
Jedná se o další ze skupiny sorbanů, kteří se používají jako konzervanty, které zabraňují šíření bakteriíí, plísní a hub v potravinách. Látka je špatně rozpustná ve vodě a tucích.Použití
Sorban vápenatý se používá jako konzervant do nápojů, zázvorového piva, jablečného moštu, vína, oliv ve slaném nálevu, pečiva, čokoládových sirupů,, čerstvých ovocných koktejlů, mandarinkového pyré, salátů, tvarohových koláčů, náplní do koláčů, lékořice, kečupů, margarínů, balených sýrů a uměle slezených želé. Využití sorbanu vápenatého je také ve výrobě obalů na margaríny, másla a sýry. Dále se používá také v kosmetice při výrobě mastí.Výroba
Sorban vápenatý se vyrábí syntetickou cestou přidáním vápna do kyseliny sorbové.Nežádoucí účinky
Během pokusů na zvířatech bylo zjištěno, že sorban vápenatý zanechává dědičný materiál v buněčných kulturách. Malému procentu lidí může látka vyvolat alergické reakce - např. kopřivku, astma, podráždění pokožky, problémy s chováním. Obecně je však látka považována za bezpečnou (GRAS látka).Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.