• Náš vánoční katalog je už i online!🎄
    Ho, ho, ho! Vánoční katalog teď najdete i v aplikaci a na našich stránkách!
    Zobrazit více
Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

E203 - Sorban vápenatý

Charakteristika

Jedná se o další ze skupiny sorbanů, kteří se používají jako konzervanty, které zabraňují šíření bakteriíí, plísní a hub v potravinách. Látka je špatně rozpustná ve vodě a tucích.

Použití

Sorban vápenatý se používá jako konzervant do nápojů, zázvorového piva, jablečného moštu, vína, oliv ve slaném nálevu, pečiva, čokoládových sirupů,, čerstvých ovocných koktejlů, mandarinkového pyré, salátů, tvarohových koláčů, náplní do koláčů, lékořice, kečupů, margarínů, balených sýrů a uměle slezených želé. Využití sorbanu vápenatého je také ve výrobě obalů na margaríny, másla a sýry. Dále se používá také v kosmetice při výrobě mastí.

Výroba

Sorban vápenatý se vyrábí syntetickou cestou přidáním vápna do kyseliny sorbové.

Nežádoucí účinky

Během pokusů na zvířatech bylo zjištěno, že sorban vápenatý zanechává dědičný materiál v buněčných kulturách. Malému procentu lidí může látka vyvolat alergické reakce - např. kopřivku, astma, podráždění pokožky, problémy s chováním. Obecně je však látka považována za bezpečnou (GRAS látka).

Zdroje informací

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček