E201 - Sorban sodný
Charakteristika
Jedná se o potravinový konzervant, který zabraňuje růstu plísní a kvasinek nebo bakterií nacházejících se v potravinách.Použití
Sorban sobný se používá v kombinaci se sorbanem draselným nebo s kyselinou sorbovou. Látka se používá jako konzervant v sýrech, margarínech, mouce, pečivu, mražené pizze, kečupech v povidlech, uměle doslazovaných marmeládách, čokoládových sirupech, ovocných džusech, jablečném moštu, víně, zázvorovém pivu, lékořici a v olivách ve slaném nálevu. Používá se také jako přídavek do obalů, ze kterých se může uvolňovat do potravin.Výroba
Pro použití v potravinářství se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny sorbové, příp. jinými chemickými reakcemi.Nežádoucí účinky
Dle výzkumů dosud nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může způsobit velmi malému procentu lidí pseudo - alergické reakce. Některé studie naznačují potenciální slabou genotoxicitu, i přesto je látka označena jako tzv. GRAS látka - tzn. že je považována za bezpečnou.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.