E175 - Zlato
Charakteristika
Jedná se o zlaté barvivo. Z chemického hlediska je zlato látka velmi neaktivní (inertní) a považuje se za neškodnou, z trávicího traktu člověka vychází v nezměněné podobě. V potravinářství se používá výhradně za účelem dekorace.Použití
Používá se k vnější dekorací různých cukrovinek v podobě zlatých kuliček (nejčastěji na dortech). V jiných případech se látka běžně nepoužívá. Jeho vysoká cena znemožňuje širší využití.Výroba
Jedná se o přírodní kov, v přírodě se vyskytuje v čisté formě. Z nerostů se separuje hydrometalurgicky, nebo elektrochemicky.Nežádoucí účinky
Nejsou známy žádné negativní účinky kovového zlata. Při léčbě revmatoidní artritidy se používají soli zlata, které mají prokazatelně negativní účinky (např. poškození kostní dřeně), to už se však nejedná o zlato jako kov.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.