E164 - Šafrán, Šafránová žluť
Charakteristika
Jedná se o jedno z nejdražších koření a barviv na světe. Vzhledem k váze má mnohem vyšší hodnotu než zlato. Je rozpustné ve vodě i v alkoholu. Existuje ve formě žlutého jemně nahořklého prášku nebo jemných vláken. Dodává potravinám žlutou, oranžovou až hnědou barvu.Použití
Vzhledem ke své ceně se používá jen výjimečně v drahých restauracích např. k dochucování rýže nebo různých omáček. Dále např. v likérech, koření, masu, medu, zmrzlině a dalších potravinách. Používá se i při výrobě kosmetiky, parfémů nebo inkoustu.Výroba
Pro výrobu jednoho kilogramu je nutných 120 000 květin šafránu. Výroba probíhá sušením blizen různých druhů šafránu.Nežádoucí účinky
Nejsou známy žádné negativní účinky, považuje se za bezpečnou. Má anti-rakovinotvorné a anti-toxikologické účinky, které byly dokázány studiemi na lidech. Také se používá jako lék proti ateroskleróze nebo artritidě.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.