E160d - Lykopen
Charakteristika
Jedná se o jasně červené barvivo - karotenový pigment. Lykopen je nejvíce se vyskytující karotenoid v lidském těle, zároveň působí jako silný antioxidant. Ve vodě je nerozpustný. Nejvyšší koncentrace tohoto barviva naleznete mimo rajčat také ve vodních melounech, pomerančích nebo játrech.Použití
Dodává pokrmům červenou barvu. Používá se v müsli tyčinkách, omáčkách, polévkách a dalších výrobcích, kde je požadavek zachování rajčatové chuti. Také se používá v cukrovinkách nebo koláčích.Výroba
Pomocí rozpouštědel se lykopen získává z rajčat, která jsou jeho největším zdrojem a také z jiných druhů červeného ovoce. V dnešní době se také vyrábí synteticky.Nežádoucí účinky
Studie dokázaly, že lykopen pozitivně působí na lidský organismus. Funguje jako prevence proti rakovině prostaty, plic nebo žaludku, proti infarktu. Lidé konzumující pravidelně lykopen mají až o polovinu nižší riziko výskytu těchto nemocí.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.