E153 - Uhlík z rostlinné suroviny
Charakteristika
Jedná se o barvivo, které má šedo-černou až černou barvu. Je velmi odolné proti vysokým teplotám, různým druhům skladování a dlouhodobé přítomnosti kyslíku. Není rozpustné ve vodě ani v lidském těle. Může obsahovat malé množství dusíku, vodíku nebo kyslíku.Použití
Vzhledem k jeho nerozpustnosti ve vodě nemá široké využití, používá se např. v cukrovinkách, sladkostech z lékořice, zavařeninách, ovocných koncentrátech. Také se používá v medicíně jako prostředek proti průjmu, protože dokáže adsorbovat toxiny v trávicím traktu. Průmyslově či v domácnostech se používá jako filtrační činidlo.Výroba
Výroba probíhá spalováním různých rostlinných materiálů jako např. dřeva, celulózy, rašeliny, kokosových a jiných skořápek v pecích za přítomnosti jen velmi malého množství kyslíku, aby se předešlo transformaci uhlíku na oxid uhličitý. Čím je teplota spalování nižší, tím je menší riziko vzniku škodlivých látek. Výsledkem je velmi jemný prášek.Nežádoucí účinky
I když podle některých teorií jsou v částečkách barviva zabudované karcinogenní látky, tělo neumí žádným způsobem pomocí žaludečních šťav ani krevní plasmy tyto látky rozložit, proto se barvivo považuje za bezpečné. Studiemi na zvířatech (zejména na krysách) nebyly zjištěny nežádoucí účinky. Podobně jako azobarviva může způsobovat dětskou hyperaktivitu.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.