E1440 - Hydroxypropylether škrobu
Charakteristika
Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.Použití
Používá se k zahušťování spousty druhů potravin, např. salátových zálivek.Výroba
Výroba probíhá úpravou běžného škrobu pomocí propylenoxidu. Po následné etherifikaci (syntézou pomocí etherů) je výsledný škrob obvykle lehce okysličený, vybělený nebo upravený kyselinou. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzymům a dodává výrobkům lepší barvu a lesk.Nežádoucí účinky
Látka je považována za bezpečnou bez nežádoucích účinků, ovšem při velmi vysokých dávkách může způsobovat průjem. Studie na zvířatech neprokázaly škodlivost.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.