E1420 - Acetát škrobu
Charakteristika
Acetát škrobu je stabilizátor i zahušťovadlo. Takto modifikovaný škrob je stabilnější při vyšších teplotách a v prostředí s nízkým pH. Dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.Použití
Používá se v řadě potravin jako jsou např. polévky, omáčky, apod.Výroba
Vyrábí se působením 8% anhydridu kyseliny octové a 0,12% kyseliny adipové na škrobové granule. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%, adipylových skupin max. 0,09%.Nežádoucí účinky
Látka nemá nežádoucí účinky, i když se u zvířat objevily náznaky zvětšeného tlustého střeva. Tento poznatek však nemá vliv na nežádoucí účinky u lidí.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.