E1414 - Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu
Charakteristika
Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.Použití
Používá se např. v pekařských a cukrářských výrobcích.Výroba
Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%.Nežádoucí účinky
Látka nemá nežádoucí účinky, ale i tato může při vyšších dávkách způsobovat odvádění vápníku z těla.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.