E1410 - Fosfát škrobu
Charakteristika
Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.Použití
Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor, zejména k zahuštění různých omáček. Díky její odolnosti proti tvorbě krystalků ledu při velmi nízkých teplotách se používá v různých mražených výrobcích.Výroba
Vyrábí se působením alkalických fosforečnanů, polyfosforečnanů nebo kyseliny fosforečné na běžný škrob.Nežádoucí účinky
Látka nemá nežádoucí účinky, neboť se v těle rozkládá zpět na fosforečnan a škrob. Není ale dobré požívat její vysoké dávky pro podezření na odvádění vápníku z těla.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.