E132 - Indigotin ( Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine )
Charakteristika
Jedná se tmavě modré barvivo. Na světle velmi lehce vybledne. V ČR (celé EU) i USA povoleno k barvení řady potravin.Použití
Používá se při výrobě nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, cereálií, sladkostí, želé, mražených dezertů, krémů, léků, krmiv pro zvířata nebo parfémů. Dále se využívá k provádění ledvinových testů nebo k testování mléka.Výroba
Indigotin se získává z asijského indigovníku, jeho zpracování ale probíhá synteticky za přítomnosti modrých barviv (ty se vyrábějí z uhelného dehtu).Nežádoucí účinky
Na základě studií, prováděných na krysách, byl dokázán vznik zhoubného nádoru v místě vpichu pod kůži. Při ústním podání nebyl zjištěn žádný nežádoucí účinek. V souvislosti s Indigotinem probíhají rozsáhlé vědecké diskuze, dostupná data však nejsou dostačující na to, aby se dalo barvivo považovat za karcinogen. Může však způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.