E1200 - Polydextrosy
Charakteristika
Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.Jedná se o směsné přísady do jídel. Dokáže nahradit sacharózu v mražených dezertech, cukrovinkách a jiných sladkých jídlech a snižuje kalorickou hodnotu jídla až na polovinu. Nelze jím však nahradit sacharín ani jiná další sladidla.V ČR (EU) je používání těchto látek povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA jsou tyto látky také povoleny.Použití
Látka se používá při výrobě nízkokalorických jídel, jogurtů, cukrovinek, pekařských výrobků, čokolád, müsli tyčinek, žvýkaček, droždí apod. Dále se používá při výrobě pleťových krémů.Výroba
Polydextrosy vznikají reakcí glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové.Nežádoucí účinky
V malém množství nemá látka žádné nežádoucí účinky. Ve vyšší koncentraci může mít projímavé účinky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.