E104 - Chinolinová žluť
Charakteristika
Jedná se o zeleno-žluté barvivo. Absorbuje vodu.Použití
Nalezneme jej v omáčkách, nealkoholických nápojích, cukrovinkách, hořčicích, sušenkách, žvýkačkách, mléčných výrobcích, koláčích či pudincích. Průmyslově se používá se k výrobě barviv nebo jako rozpuštědlo pryskyřic. Užívá se ke konzervaci tkání nebo jiných anatomických preparátůVýroba
Je vyráběn synteticky destilací uhelného dehtu, kostí, alkaloidů nebo reakcí acetaldehydu s acetaldehydem nebo formaldehydem.Nežádoucí účinky
Množství chinolinové žluti, která se rozkládá v trávicím traktu člověka je velmi malé. Většina přijatého množství je vyloučena v nezměněné podobě. V průběhu dlouhodobé dvougenerační studie nebyl prokázán žádný nežádoucí účinek na myších. Nebyl prokázán žádný účinek na štítnou žlázu ani jakékoliv karcinogenní účinky. Stále však neexistuje naprostá jistota, že látka je zcela bezpečná. Důvodem je malý počet provedených studií. U lidí alergických na aspirin však existuje podezření ze vzniku pseudoalergických reakcí na toto barvivo (např. vznik či zhoršení kopřivky). Je snaha zakázat používání barviva z důvodu podezření na vyvolávání hyperaktivity u dětí.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.