1 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
OVESNÁ KAŠE
- 4 lžíce tradičních ovesných vloček
- 1 lžička semínek chia
- 4 lžíce hustého jogurtu - smetanového, řeckého anebo podomácku vyrobeného
- 100 ml mléka
DOCHUCENÍ Malinovo-vanilkové
- 1 lžíce malinového džemu
- 1 hrst mražených malin
- pár kapek vanilkové esence
DOCHUCENÍ Banánovo-čokoládové
- 1 lžička kakaového prášku
- 1 lžíce medu
- 1/2 banánu
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Do skleničky nasypte vločky, chia semínka a všechny suché dochucující přísady - podle toho, kterou variantu zvolíte. Přidejte jogurt a mléko a ostatní tekuté přísady podle typu dochucení. Skleničku pevně uzavřete víčkem a protřeste. Tím promícháte základ zítřejší nevařené kaše.
- 2Ovoce nakrájejte na kostičky, plátky nebo cokoli jiného, a to na velikost nanejvýš půl sousta. Přidejte k základu a tentokrát promíchejte už jen dlouhou lžičkou. Znovu uzavřete a uložte do lednice, kde vydrží až tři dny. Během pobytu v lednici nasají vločky a chia semínka volnou tekutinu, takže müsli zhoustne a změkne na takovou konzistenci, kterou ke snídani oceníte. Žádné zbytečné pohyby čelistí hned po ránu. Pokud nemáte nebo nechcete používat chia semínka, snižte množství mléka na 70 ml. Semínka totiž absorbují až desetinásobek své váhy, proto je redukce tekutiny na místě.
- 3Vyjměte z lednice a jezte tak, jak je, rovnou ze studené skleničky, anebo vyklopte do misky a doplňte další dávkou čerstvého ovoce.
Postup na dochucení
- 1Malinovo-vanilkové – přidejte: 1 lžíci malinového džemu, 1 hrst mražených malin, pár kapek vanilkové esence nebo 1/2 lžičky domácího vanilkového cukru
- 2Banánovo-čokoládové – přidejte: 1 lžičku kakaového prášku (pro sladší verzi použijte Granko), 1 lžíci medu, 1/2 banánu
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.