4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 2 kg bílého chřestu
- 6 lžic cukru krupice
- 150 g strouhanky
- 250 g másla
- 1 lžíce soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- kuchyňský provázek
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Chřest pečlivě oloupeme a odřízneme dřevnatý konec. Chřest svážeme na porce kuchyňským provázkem. V užším vysokém hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem a solí.
- 2Do hrnce s vroucí vodou postavíme svázaný chřest a vaříme 10 minut nebo na skus podle tloušťky chřestu. Uvařený chřest rozvážeme a rozdělíme na talíře.
- 3V rendlíku rozpustíme máslo. Na pánvi na středním ohni nasucho orestujeme strouhanku dozlatova a hotovou přesypeme do mísy, aby se dále v horké pánvi neopékala. Nasypeme ji na chřest nebo v ní jednotlivé stonky uvařeného chřestu obalíme a přelijeme rozpuštěným máslem.
Tip
Chřest loupejte od hlavičky dolů. Tak hlavičku neulomíte.
Dřevnatou část můžete i odlomit – stačí chřest pořádně ohnout a stonek se zlomí tam, kde dřevnatá část začíná. Dřevnaté konce nevyhazujte, můžete je použít na polévku nebo do vývaru.
Je velmi důležité oloupat bílý chřest velmi pečlivě, neboť má velmi tuhou slupku, která se nedá jíst a při jídle by jen překážela v ústech.
Čerstvý chřest je plný vody. Čerstvost poznáte podle toho, že při tření o sebe stonky vržou.
Při vaření chřestu by měly být ve vodě ponořené jen stonky, hlavičky by měly koukat z vody ven. Pokud jsou ponořené, trochu vody slijte. Na poslední minutu varu ponořte do vody i hlavičky chřestu.
Strouhanka rychle tmavne, pozor, ať ji nespálíte. Je třeba ji během opékání v pánvi neustále míchat. Příliš upečená, tmavá strouhanka má hořkou chuť.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef