4 PORCEMajstrštyk
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kg hovězí plece
- 200 g oloupané mrkve
- 140 g oloupaného celeru
- 140 g oloupané petržele
- 140 g oloupané cibule
- 100 g švestkových povidel
- 80 g špeku
- 80 g másla
- 50 g sádla
- 1 l suchého červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- 200 ml červeného portského vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 8 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 2 snítky tymiánu
- pepř
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Špek nakrájíme na hranolky 1×5 cm a vložíme na 20 minut do mrazáku. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo.
- 2V mase na několika místech prořízneme úzkým nožem otvory a vsuneme do nich hranolky špeku. Maso důkladně osolíme a opepříme ze všech stran.
- 3V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a dáme stranou. Stáhneme oheň pod polovinu, do kastrolu přidáme kořenovou zeleninu a 4 minuty za častého míchání restujeme. Přidáme cibuli a restujeme 1 minutu. Přidáme tymián a ostatní koření a opět 1 minutu restujeme.
- 4Stáhneme oheň na třetinu, přidáme povidla a protlak a 4 minuty restujeme. Do orestovaného základu vrátíme maso a přilijeme 700 ml červeného vína. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a stáhneme oheň na minimum. Dusíme 75 minut. Přilijeme zbylé víno a dusíme dalších 45 minut nebo než je maso měkké.
- 5Přilijeme vývar, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme ještě 15 minut. Maso vyndáme z kastrolu na teplé místo. Do omáčky přidáme portské víno, zamícháme a omáčku ihned scedíme přes jemné síto do čistého kastrolu. Omáčku přivedeme k varu, 1 minutu vaříme a stáhneme z ohně.
- 6Vychlazené máslo nakrájíme na malé kostičky, které postupně metličkou vmícháme do omáčky. Máslo tímto způsobem omáčku zjemní a zahustí.
- 7Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.
- 8Podáváme s bramborovým nebo pastinákovým pyré. Které si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka, který najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Tip
Maso během dušení ve víně několikrát obraťte.
Koření restujte, aby se uvolnila jeho vůně.
Jakmile začnete do vinné omáčky vmíchávat máslo, nesmíte ji již vařit. Varem by se oddělil tuk od tekutiny, nevznikla by emulze a omáčka by byla mastná.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef