• Dear customers,
    Today, May 4, 2025, the "ORLEN Prague Marathon 2025" is running and therefore your orders may be delayed. We will do our best to ensure you receive your order on time and we apologize for any complications.
    Show more
Delivery

Cart

4 Servings
Majstrštyk

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 80 g špeku
  • 200 g oloupané mrkve
  • 140 g oloupaného celeru
  • 140 g oloupané petržele
  • 140 g oloupané cibule
  • 1 kg hovězí plece
  • pepř
  • sůl
  • 50 g sádla
  • 2 snítky tymiánu
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 100 g švestkových povidel
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 l suchého červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 ml červeného portského vína
  • 80 g másla

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Špek nakrájíme na hranolky 1×5 cm a vložíme na 20 minut do mrazáku. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo.
  • 2
    V mase na několika místech prořízneme úzkým nožem otvory a vsuneme do nich hranolky špeku. Maso důkladně osolíme a opepříme ze všech stran.
  • 3
    V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a dáme stranou. Stáhneme oheň pod polovinu, do kastrolu přidáme kořenovou zeleninu a 4 minuty za častého míchání restujeme. Přidáme cibuli a restujeme 1 minutu. Přidáme tymián a ostatní koření a opět 1 minutu restujeme.
  • 4
    Stáhneme oheň na třetinu, přidáme povidla a protlak a 4 minuty restujeme. Do orestovaného základu vrátíme maso a přilijeme 700 ml červeného vína. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a stáhneme oheň na minimum. Dusíme 75 minut. Přilijeme zbylé víno a dusíme dalších 45 minut nebo než je maso měkké.
  • 5
    Přilijeme vývar, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme ještě 15 minut. Maso vyndáme z kastrolu na teplé místo. Do omáčky přidáme portské víno, zamícháme a omáčku ihned scedíme přes jemné síto do čistého kastrolu. Omáčku přivedeme k varu, 1 minutu vaříme a stáhneme z ohně.
  • 6
    Vychlazené máslo nakrájíme na malé kostičky, které postupně metličkou vmícháme do omáčky. Máslo tímto způsobem omáčku zjemní a zahustí.
  • 7
    Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.
  • 8
    Podáváme s bramborovým nebo pastinákovým pyré. Které si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka, který najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Tip
Maso během dušení ve víně několikrát obraťte. Koření restujte, aby se uvolnila jeho vůně. Jakmile začnete do vinné omáčky vmíchávat máslo, nesmíte ji již vařit. Varem by se oddělil tuk od tekutiny, nevznikla by emulze a omáčka by byla mastná.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE

customer support contacts

  • Text loading

    Text loading

  • Text loading

    Text loading

Text loading

Text loading

To change your cookie settings click here.

English