4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 600 g filetů z kapra s kůží
- 200 g majonézy
- 120 g oloupané mrkve
- 100 g cukru krupice
- 80 g oloupané petržele
- 80 g oloupaného celeru
- 500 ml octa
- 15 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- snítka kopru na ozdobu
- 50 g soli
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Filety očistíme a nakrájíme na kostky 3×3 cm. Zeleninu nakrájíme na nudličky velikosti sirky.
- 2Do hrnce nalijeme 600 ml vody a ocet a přidáme koření, cukr a sůl. Vše přivedeme k varu a necháme 10 minut vařit na středním ohni.
- 3Přidáme zeleninu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a vaříme 2 minuty. Přidáme nakrájenou rybu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a vaříme dalších 5 minut. Hrnec stáhneme z ohně a vše necháme nejlépe 24 hodin (minimálně však přes noc) vychladit.
- 4Rybu scedíme, pečlivě vybereme veškeré koření a vyhodíme je. Nakonec ke kouskům ryby a zeleniny opatrně přimícháme majonézu. Salát necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Při podávání ho dozdobíme snítkou čerstvého kopru.
Tip
Zeleninu můžete místo krájení nastrouhat na hrubém struhadle.
Lák musí být přechucený – lehce překyselený, lehce přesolený a lehce přeslazený. Chuť láku musí přejít do ryby.
Pokud kapra necháte v láku 2 dny (v lednici), rozloží se i kosti. Kapr navíc lépe nasaje chutě.
Do salátu můžete na poslední chvíli s majonézou přimíchat i několik pokrájených snítek čerstvého kopru.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef