4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 bažantí prsíčka
- 4 menší čerstvé hříbky
- 120 g čerstvých malin
- 100 ml portského vína
- 30 g másla
- 20 g cukru krupice
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 1 lžíce sádla
- pepř
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Maso osolíme, opepříme a sdrhneme na ně lístky ze dvou snítek tymiánu. Na pánvi na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Dáme stranou na talíř.
- 2Hříbky podélně rozkrojíme napůl a vložíme do pánve, ve které se opékalo maso. Opečeme je dozlatova, osolíme a opepříme. Dáme stranou na talíř.
- 3Stáhneme oheň na třetinu a do pánve přidáme cukr, necháme ho lehce zkaramelizovat a zalijeme vodou a portským vínem. Promícháme a svaříme zhruba na polovinu, aby omáčka získala konzistenci sirupu. Bude chvilku trvat, než se sražený karamel opět rozpustí do omáčky. Do ní přidáme čerstvé maliny, promícháme a stáhneme z ohně. Dochutíme solí a pepřem a postupně vmícháme na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Omáčku již déle nevaříme.
- 4Na talíř položíme houby, na ně bažantí prsíčko, přelijeme omáčkou a ozdobíme tymiánem.
Tip
Houby osolte až na závěr, jinak by pustily vodu a začaly se dusit, místo aby se opékaly. Opečte je jen dozlatova – měly by zůstat pevné.
S malinami musíte zacházet opatrně, aby zůstaly celé. Míchejte jen pánví, nikoliv vařečkou, ta by je rozmačkala.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef