4 PORCERychlovka
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kg oloupaných brambor, varný typ B nebo C
- 300 ml smetany, min. 31%
- 100 g másla
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Brambory nakrájíme na stejně velké kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby její hladina převyšovala brambory o 2 cm. Přidáme 1 lžičku soli a uvaříme je přikryté pokličkou doměkka.
- 2Měkké brambory slijeme a prolisujeme lisem na brambory nebo je pečlivě rozšťoucháme šťouchadlem na brambory do čistého kastrolu.
- 3V rendlíku rozehřejeme máslo tak, aby bylo horké, a stáhneme z ohně. Ve druhém rendlíku přivedeme k varu smetanu a stáhneme z ohně.
- 4Kastrol s bramborami postavíme na nejmenší možný oheň a metličkou do nich postupně zašleháme horké máslo. Poté po částech zašleháme horkou smetanu. Kaši dle potřeby dochutíme solí a zamícháme.
Tip
Tím, že vyšleháte kaši na mírném ohni, bude se z brambor během přípravy stále odpařovat voda. Bramborová kaše tak bude mít výraznější chuť.
Nebojte se většího množství másla. V tomto případě bude kaše hedvábnější.
Horkou smetanu do kaše zašlehejte nejlépe metličkou. Metlička kaši provzdušní.
Bramborová kaše chutná výtečně druhý den. Jednoduše ji v kastrolu nebo rendlíku „povolte“ několika lžícemi mléka a za stálého míchání prohřejte.
Konzistence bramborové kaše závisí na odrůdě brambor, ze které ji budete připravovat. Proto je nutné přilévat horkou smetanu do kaše postupně a vždy ji pečlivě promíchat. Bude-li kaše příliš hustá i po zašlehání výše uvedeného množství smetany, ještě jí trochu přidejte.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef