Delivery

Cart

4-6 Servings
Rychlovka

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 kg oloupaných brambor, varný typ B nebo C
  • 100 g másla
  • 300 ml smetany, min. 31%
  • sůl

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Brambory nakrájíme na stejně velké kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby její hladina převyšovala brambory o 2 cm. Přidáme 1 lžičku soli a uvaříme je přikryté pokličkou doměkka.
  • 2
    Měkké brambory slijeme a prolisujeme lisem na brambory nebo je pečlivě rozšťoucháme šťouchadlem na brambory do čistého kastrolu.
  • 3
    V rendlíku rozehřejeme máslo tak, aby bylo horké, a stáhneme z ohně. Ve druhém rendlíku přivedeme k varu smetanu a stáhneme z ohně.
  • 4
    Kastrol s bramborami postavíme na nejmenší možný oheň a metličkou do nich postupně zašleháme horké máslo. Poté po částech zašleháme horkou smetanu. Kaši dle potřeby dochutíme solí a zamícháme.
Tip
Tím, že vyšleháte kaši na mírném ohni, bude se z brambor během přípravy stále odpařovat voda. Bramborová kaše tak bude mít výraznější chuť. Nebojte se většího množství másla. V tomto případě bude kaše hedvábnější. Horkou smetanu do kaše zašlehejte nejlépe metličkou. Metlička kaši provzdušní. Bramborová kaše chutná výtečně druhý den. Jednoduše ji v kastrolu nebo rendlíku „povolte“ několika lžícemi mléka a za stálého míchání prohřejte. Konzistence bramborové kaše závisí na odrůdě brambor, ze které ji budete připravovat. Proto je nutné přilévat horkou smetanu do kaše postupně a vždy ji pečlivě promíchat. Bude-li kaše příliš hustá i po zašlehání výše uvedeného množství smetany, ještě jí trochu přidejte.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS