4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
STEAK
- 4 steaky z hovězí svíčkové, každý o váze 200 g
- 20 g másla
- 6 lžic rostlinného oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
OMÁČKA MADEIRA
- 300 ml vína Madeira (lze nahradit Portským vínem)
- 150 ml demi-glace
- 100 g oloupané šalotky
- 100 g žampionů
- 60 g vychlazeného másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
NA DOKONČENÍ
- 4 plátky černého lanýže na ozdobu
- 4 řezy kachních jater foie gras po 50 g
- čerstvě mletý pepř
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA OMÁČKU MADEIRA
- 1Šalotku a žampiony nakrájíme najemno.
- 2V rendlíku na středním ohni dáme zpěnit třetinu másla. Přidáme šalotku a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme žampiony a za občasného míchání restujeme 2 minuty.
- 3Přilijeme Madeiru a demi-glace, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání svaříme na třetinu původního objemu. Stáhneme z ohně.
- 4Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku a vmícháme do ní zbylé vychlazené máslo. Dochutíme solí, pepřem a promícháme.
POSTUP NA STEAK
- 1Maso necháme odpočinout při pokojové teplotě 1 hodinu. Poté ho ze všech stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Do velkého talíře nalijeme 2 lžíce oleje a maso v něm pečlivě obalíme ze všech stran.
- 2Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 3Na středním ohni rozpálíme pánev. Jakmile se z ní začne kouřit, vlijeme do ní 1 lžíci oleje a krouživým pohybem pánve ho rozprostřeme po celém dnu.
- 4Vložíme do pánve maso nejprve řeznou stranou tak, aby se jednotlivé steaky nedotýkaly. Pečeme 1,5 minuty, pak opatrně obrátíme na druhou stranu. Peče další 1,5 minuty. Během pečení s masem nehýbeme!!!
- 5Přilijeme 1 lžíci oleje a všechny steaky opečeme po stranách do hnědé barvy. Vždy 30 vteřin a steak pootočíme.
- 6Opečené steaky položíme na plech. Do jednoho vpíchneme teploměr tak, aby špička teploměru dosahovala přesně do středu masa. Steaky se nesmějí dotýkat.
- 7Pečeme v rozehřáté troubě cca 8 minut, nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu masa 51 °C. Maso vyndáme z trouby, na každý steak položíme čtvrtinu másla a necháme na teplém (ne horkém) místě odpočinout 8 minut. Ideálně, aby vnitřní teplota masa dosáhla 58 °C.
- 8Mezitím co maso odpočívá, prohřejeme krátce pepřovou omáčku a dáme talíře nahřát do trouby, nebo na 1 minutu na nejvyšší výkon do mikrovlnné trouby.
- 9Poté steaky otočíme v másle, které se rozpustilo.
POSTUP NA DOKONČENÍ
- 1Kachní játra opečeme nasucho z obou stran na rozehřáté pánvi dozlatova. Osolíme, opepříme a dáme stranou.
- 2Na talíř nalijeme prohřátou omáčku. Na ni položíme upečené maso, na něj položíme plátek kachních jater a ozdobíme je hoblinkou lanýže. Zbylou omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.
Tip
Pokud chcete steak méně či více propečený, dobu přípravy v troubě zkraťte nebo prodlužte o 2 minuty. Maso však poté musí vždy odpočívat (viz výše).
Často se tento pokrm podává na plátku z toustového chleba vyříznutého do stejného průměru, jako je průměr steaku. Chléb se nejprve opeče v pánvi na másle. Na něj se položí steak, foie gras a plátek lanýže. Steak se částečně přelije omáčkou.
Můžete použít i konzervovaný lanýž, který je levnější.
Na přípravu budete potřebovat vpichový teploměr vhodný do trouby, těžkou litinovou nebo železnou pánev či pánev se sendvičovým dnem Ø 28 cm. A kuchyňské kleště na obrácení steaků
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef