2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 150 g rýže Arborio
- 125 g čerstvého špenátu
- 1 l kuřecího vývaru
- 150 ml bílého suchého vína
- 2 ks šalotky
- 2 stroužky česneku
- 100 g másla
- 50 g parmazánu
- Čerstvý tymián
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Do hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody ponořte všechen špenát a nechte ho 1 minutu povařit. Poté ho vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou aby se ochladil. Dobře ho vyždímejte a dejte do blenderu. Přidejte 20 g parmazánu, špetku solu, 1 PL oleje a trochu vody kde se špenát blanšíroval. Vše vymixujte do hladkého krému a zatím nechte stranou.
- 2Do hlubší pánve dejte přibližně 40 g másla a trošku olivového oleje a nechte na mírný stupeň rozehřát.
- 3Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do pánve. Orestujte ji dosklovita, poté přidejte najemno nasekaný česnek. Vše restujte ještě zhruba 1 minutu. Přidejte rýži a za stálého míchání ji lehce orestujte. Zrnka rýže by měla začít sklovatět. Přidejte víno, čerstvý tymián, trochu soli a pepře. Zamíchejte a na mírném plameni nechte víno skoro zcela vyredukovat. Poté postupně do pánve přilévejte horký vývar. Vždy přidejte jednu naběračku, zamíchejte a počkejte až se skoro všechna tekutina vstřebá do rýže. Tímto způsobem postupujte až spotřebujete všechen vývar a rýže bude uvařená tzv. al dente. Poté pánev odstavte, přidejte špenátový krém, zbytek nastrouhaného parmazánu a také zbylé máslo nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte do krémové konzistence.
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!