6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
- 400 g pšeničného bulguru v suchém stavu
- 2 středně velké cukety (2× cca 250 g)
- 4 středně velké mrkve (4× cca 90 g)
- 1 velká žlutá cibule (cca 150 g)
- 1 středně velký citron (omytý)
- 30 g čerstvé pažitky (nasekané najemno)
- 10 g čerstvé petrželové natě
- 30 g loupaných nesolených plátkových mandlí
- 1,5 l vody
- Sůl
- Pepř
MOHLO BY SE HODIT
- Pomůcky na vaření
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve předehřejte troubu na 200 °C a připravte si pekáč, do kterého se vejde celé kuře.
- 2Cuketu, mrkev a cibuli očistěte, nakrájejte na menší kousky a rozprostřete na dno pekáče. Kuře nejprve omyjte a osušte a následně napěchujte petrželovou natí a celým citronem. Takto připravené kuře celé osolte, opepřete a prsy dolů položte na zeleninu v pekáči. Pekáč vložte do předehřáté trouby a kuře se zeleninou pečte při 195–200 °C 80–90 minut dozlatova.
- 3Jakmile je kuře zlatavé, vyjměte jej z trouby a nechte 15–20 minut chladnout v pekáči. Mezitím si připravte bulgurový salát: do středně velkého hrnce nasypte bulgur, přilijte 1,5 l vody, přidejte sůl a na vysokém plameni přiveďte k varu. Až voda začne vřít, snižte plamen na střední a bulgur vařte, dokud nezměkne a voda se zcela nevypaří, což potrvá přibližně 22–25 minut. Uvařený bulgur dejte do mísy.
- 4Zchladlé kuře dejte stranou na talíř a oberte jej. Zeleninu z pekáče přidejte spolu s pažitkou a platky mandlí do mísy s uvařeným bulgurem a promíchejte.
- 5Hotový bulgurový salát rozdělte do jednotlivých talířů a každou porci podávejte s obraným pečeným kuřetem.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová