4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1,6 kg celého kuřete
- 150 g kuskusu
- 70 g sušených meruněk (nahrubo nasekaných)
- 35 g na pánvičce opečených pistácií (nahrubo nasekaných)
- Kůra a šťáva z 1 citronu
- 150 ml kuřecího vývaru
- 3 šalotky (jemně nakrájené)
- 2 stroužky česneku (rozdrcené)
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 svazku koriandr (jemně nasekaného)
- 1/4 svazku oregána (jemně nasekaného)
- Sůl
SUROVINY K TIPU
- Nakládaný lilek
- 250 g nesoleného másla pokojové teploty (nakrájeného)
- 1/4 svazku petržele (jemně nasekané)
- Citronová šťáva z 1 citronu
- 2 stroužky česneku (rozdrcené)
- Aromatické koření
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Potravinářská fólie
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Předehřejte troubu na 200°C.
- 2Pomocí papírové utěrky osušte kuře po celém povrchu.
- 3Meruňkovou kuskusovou nádivku připravíte tak, že kuskus a citronovou kůru dáte do žáruvzdorné mísy a vmícháte horký vývar. Pevně zakryjte potravinářskou fólií a nechte 6-8 minut stát, dokud kuskus nezměkne. Poté přidejte, nakrájené sušené meruňky, pistácie, česnek, šalotku, koření a promíchejte.
- 4Do kuřete dejte co nejvíce směsi kuskusu a svažte kuchyňským provázkem.
- 5Celé kuře osolte a ponechte si zbývající kuskusovou směs. Kuře položte na mřížku do hlubokého pekáče a pečte 1 hodinu až 1 hodinu 15 minut, dokud není kuře propečené.
TIP
- 1Kuře doporučujeme potřít máslem z lilku. Vložte máslo do mísy stojanového mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte při vysoké rychlosti po dobu 6-8 minut, dokud nebude světlé a nadýchané. Snižte rychlost na minimum, přidejte zbývající ingredience a polovinu nakládané lilkové směsi. Podle chuti okořeňte (recept je marocký, takže by koření mělo být aromatické. Doporučujeme - tymián, kardamon, koriandr, římský kmín, paprika sladká a kajenský pepř.) a míchejte, dokud se dobře nespojí. Směs srolujte a zabalte do potravinářské fólie. Poté nechte vychladit v lednici.