40 kouskůDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 800 g pískového cukru
- 100 g hořké čokolády s 40-50 % kakaa
- 4 pomeranče
- 1 lžička olivového oleje
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cukr nasypte do širokého kastrůlku, zalijte jedním litrem vody a začněte zahřívat. Míchejte, aby se všechen postupně rozpustil, a nakonec přiveďte k varu.
- 2Pomeranče opláchněte a nakrájejte na plátky silné necelý jeden centimetr. Krájejte tím směrem, aby blány mezi dílky pomeranče na každém plátku vytvořily hvězdičku. Větší, prostřední kousky ještě můžete překrojit napůl. Koncové patky zahoďte.
- 3Nakrájené pomeranče přidejte do vroucího cukrového roztoku a velmi mírně pět minut povařte. Příliš nemíchejte, aby se nerozpadly. Odstavte a nechte pomeranče v roztoku vychladnout a rozležet přes noc.
- 4Kousky pomerančů opatrně vyndejte a nechte důkladně okapat v cedníku. Troubu předehřejte na 70 stupňů. Pomeranče rozložte na rošt nebo na mřížku a dejte do trouby. Pod ně zastrčte plech nebo aspoň dno trouby vyložte alobalem, abyste zachytili odkapávající šťávu. Dvířka trouby nechte pootevřená, anebo aspoň čas od času v troubě vyvětrejte vlhkost. Vše nechte sušit zhruba 3-4 hodiny, dokud pomeranče nezískají konzistenci pryže na gumování. Vyndejte a nechte zchladnout.
- 5Nakonec polovinu každého kousku pomeranče namočte do rozpuštěné čokolády smíchané s olejem a nechte na papíru na pečení ztuhnout. Uschovávejte uzavřené a v chladu.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.