24 KOUSKŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 350 g hladké mouky
- 50 g žitné mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 lžíce práškového kakaa
- 200 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 4 lžíce švestkových povidel
PERNÍKOVÉ KOŘENÍ
- 6 celých hřebíčků
- 3 kuličky nového koření
- 1/2 lžičky semínek anýzu nebo fenyklu
- 1-2 kuličky černého pepře
- Semínka z 1 hvězdice badyánu
- Semínka z 2 tobolek kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
NA DOKONČENÍ
- cca 100 g pikantní marmelády na potření (rybízová nebo meruňková, případně mohou být i povidla)
- 140 g cukru krupice
- 100 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Pekáček o velikosti 25 x 30 cm vyložte papírem na pečení a začněte předehřívat troubu na 160 stupňů.
- 2V hmoždíři důkladně rozdrťte hřebíček, nové koření, anýz či fenykl, pepř, vnitřek tobolek kardamomu a semínka badyánu (tedy vnitřky hvězdiček). Podrcené koření ještě prosejte sítkem a hrubé, nerozdrtitelné kousky vyhoďte. Směs smíchejte s mletou skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- 3V míse metličkou promíchejte obě mouky, perníkové koření, špetku soli, kakao, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr.
- 4Do jiné misky odměřte povidla, postupně k nim přilévejte mléko a rozšlehejte. Přidejte obě vejce a olej, opět rozšlehejte a nakonec přilijte k suchým přísadám. Společně smíchejte na těsto, ovšem jen velmi krátce, aby se vše spojilo dohromady, ale ne víc.
- 5Těsto nalijte do připraveného pekáčku, vložte do teplé trouby a pečte 40-45 minut, až bude i střed těsta na dotyk pevný, pružný a nebude se pod tlakem prstu bortit.
- 6Upečený perník nechte 10 minut vychládat v pekáčku, pak ho i s papírem vyjměte na mřížku a počkejte, až zcela zchladne.
- 7Korpus vodorovně rozkrojte zhruba v polovině, potřete dvěma třetinami zavařeniny a opět spojte. Zbytkem zavařeniny lehce přetřete perník i po povrchu. Zavařeninu můžete opatrně nahřát, lépe se bude roztírat.
- 8Na čokoládovou polevu odměřte do kastrůlku cukr s vodou, přiveďte k varu a 5 minut vařte bez míchání, pomaličku a zvolna, nikoli překotně a zprudka. Odstavte a nechte 10 minut vychládat. Do teplého, avšak nikoli horkého cukrového sirupu vhoďte drobně nalámanou čokoládu a usilovně míchejte, dokud se nerozpustí a vše se nespojí na hladkou, hustou polevu. Touto polevou přelijte perník a nechte ztuhnout.
- 9Po zatuhnutí krájejte na řezy – nejlépe to jde nahřátým, čistým nožem: po každém zakrojení ponořte nůž do horké vody, omyjte ho, otřete dosucha a teprve potom krájejte dál.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.