4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 500 ml vlažného mléka
- 1 kg hrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- ½ lžičky cukru krupice
- špetka soli
NÁPLŇ A ZDOBENÍ
- 500 ml borůvek
- 100 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 100 g rozpuštěného másla a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření
- 50 g cukru krupice
- 4–6 lžic zakysané smetany
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
- 2Na vál prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme kvásek a přidáme špetku soli. Vypracujeme středně tuhé těsto, které nelepí a necháme ho alespoň půl hodiny na teplém místě vykynout.
- 3Borůvky promícháme s 50 g cukru.
- 4Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném stole 1 centimetr vysokou placku, kterou nakrájíme na stejně velké čtverečky. Borůvky promícháme s cukrem krupicí. Doprostřed čtverečků rozdělíme borůvky, čtverečky pečlivě zabalíme a vytvarujeme z nich knedlíky, které necháme ještě 10 minut vykynout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, knedlíky do ní vložíme, přikryjeme poklicí a vaříme 5–8 minut, dle velikosti.
- 5Hotové knedlíky vyndáme z hrnce, položíme na mísu se 1 lžící rozpuštěného másla, promícháme a propíchneme vidličkou. Na talíři knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem, přelijeme je rozpuštěným máslem a dochutíme zakysanou smetanou a čerstvými borůvkami.
Tip
Kynuté knedlíky musíte po vyjmutí z vody propíchat vidličkou nebo natrhnout, aby z nich vyšla pára. Pokud byste to neudělali, knedlíky by se srazily.
Uvařené knedlíky promíchejte s rozpuštěným máslem. Zůstanou tak vláčné a neokorají.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef