10 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 175 g sušeného ovoce
- 175 g ovesných vloček
- 175 g oříšků a semínek
- 30 g hladké mouky nebo rozmixovaných vloček
- malá špetka soli
- 100 g tekutého medu
SNOUBENÍ POKRMU S ČAJEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitním čajem.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Sušené ovoce nejprve nakrájejte na velikost lístkového oříšku. Pokud nepoužijete koktejlové třešně nebo šťavnaté sušené švestky, musíte ovoce ještě namočit přes noc. Hodí se k tomu jakýkoli džus - jablečný nebo pomerančový, ale v zásadě se nic nestane, když to bude jen voda.
- 2Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rozehřejte suchou pánev na středně silném žáru. Vsypte do ní oříšky a za neustálého dozoru a občasného protřesení je opékejte tak dlouho, až začnou vonět. Vysypte stranou do misky a nechte vychladnout. Pak je nasekejte na hrubší kousky
- 3Použitou pánev vytřete papírovou utěrkou, nasypte do ní ovesné vločky a opečte je do světle zlaté barvy. Nezapomínejte promíchávat, spálené vločky, stejně jako oříšky, chutnají nahořkle.
- 4Pekáček o velikosti zhruba 25 x 15 cm vyložte papírem na pečení. Opečené oříšky a vločky promíchejte s moukou a solí. Ovoce, pokud jste ho namáčeli, důkladně sceďte a trochu vyždímejte, dá-li se takový úkon požadovat. Nasekejte nahrubo, přidejte k vločkám, zalijte medem a jakýmkoli způsobem promíchejte na podivné, ulepené, nedržící těsto. Samozřejmě nejlíp to jde holýma rukama, ale na to byste stejně přišli sami po vystřídání tří vařeček, míchaček a metliček.
- 5Těsto upěchujte do připraveného pekáčku. Ano, opět vám nejlépe poslouží holé lidské ruce, případně dno skleničky potřené na vnější straně olejem. Pečlivě umačkejte, co vám trpělivost dovolí, a vložte do předehřáté trouby. Pečte 20-25 minut.
- 6Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout v pekáčku. Uchopte přečnívající pečící papír a přeneste tu ulepenou upečenou věc na velké prkénko. Pak teprve rozkrájejte na tyčinky. Neomezujte se obvyklými tvary, pěkné jsou nejen úzké obdelníčky, ale taky trojúhelníky a čtverečky.
Tip
Nadbytečné tyčinky lze dlouhodoběji skladovat v mrazáku. Neočekávám, že tuto radu budete potřebovat, až ochutnáte.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.