Čajot
1 ksDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Čajot je tropická šťavnatá zelenina známá také jako sladkojam jedlý. Chuť plodů je poměrně nevýrazná a připomíná okurku či kedluben.
Rostlina patří k čeledi tykvovité, ale na rozdíl od cukety či dýně je uvnitř plodu pouze jedno semeno.
Plod je jedlý celý, lze konzumovat také měkká semena, která mají jemnou oříškovou chuť.
Použití
Plody se konzumují čerstvé i tepelně upravené, ochucené na sladko či na slano. Semena se mohou opražit a jíst nasolená jako ořechy.
Plod není potřeba loupat, jí se i se slupkou. Aby dužina neztratila svou křehkost, je vhodné ji jen krátce podusit. Čerstvý čajot se hodí na přípravu salsy či salátu, skvěle chutná také marinovaný v citronové nebo limetkové šťávě, případně v jednoduché kombinaci se solí, pepřem a máslem. Tepelně se upravuje podobně jako menší tykve – lze jej dusit, péci, smažit, nakládat, plnit a přidávat do masových a kořeněných směsí.
Tip: Připravte si zapékaný čajot podle snadného a rychlého postupu:
Uvařenou vydlabanou dužinu čajotu smícháme s připraveým mletým masem a vařenou kukuřicí. Poté směsí naplníme vydlabané slupky a posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Podáváme posypané čerstvými bylinkami.
Přejeme dobrou chuť.
Skladování
Skladování v chladničce prodlouží trvanlivost čajotu.
Složení
Čajot |