Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Gothajský salám prémiové kvality z masa českého strakatého skotu a přeštických černostrakatých prasat.
Gothajský salám vyrábíme v Amase podle původní československé receptury z roku 1977. Libové hovězí a vepřové maso, tučnější vepřové a koření (černý pepř, sladká paprika, muškátový květ a česnek) se v kutru (velký řeznický mixér) vymíchají na jemnou spojku čili sekánku. Poté se přidá pěkné hřbetní sádlo a pomalými otáčkami nožů kutru se naseká na tzv. zrno o velikosti asi 8 mm. Pevné dílo narážíme do hovězích deníků (slepé střevo). Po osušení v teplé udírně se gothaj pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin se šetrně vaří v páře.
Balení obsahuje cca 200 g krájeného gothaje. Baleno v ochranné atmosféře.
Gothaj
Gothajský salám, jak ho známe dnes, vznikl úpravami z původního receptu Gothaer Wurst, který si čeští řezničtí tovaryši přinesli v 19. století z německého města Gotha, kde ho jako první připravil uzenářský mistr Johann Daniel Kestner. Tato část německého Durynska proslula právě uzenářskými specialitami. V českých zemích se tento vyhlášený salám připravuje přes sto let a traduje se, že podle gothaje poznáte řezníka. Pečlivost a poctivost při přípravě masa i při výrobě gothaje se rozhodně vyplácí.
Použití
Gothaj si můžete vychutnat jen tak, s čerstvým pečivem, oblíbené jsou však i další variace. Některé z nich mají vtipné názvy: „dělnické carpaccio“ jsou tenké plátky gothaje s octem a cibulí, „dělnický řízek“ je zase gothaj obalený v trojobalu a osmažený jako řízek. Někdo si gothaj rád přidá do leča místo špekáčku, jiný zas do francouzských brambor – a řeznicí ho milují v hemenexu. Prostě místo šunky vyzkoušejte voňavý a šťavnatý gothaj.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte v chladu při teplotě 1–4 °C. Po otevření určeno k okamžité spotřebě.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Trvanlivost
Složení
Vepřové maso | 44 % |
Hovězí maso | 29 % |
Vepřové sádlo | |
Dusitanová solící směs | |
Jedlá sůl s jódem | 99.5 % |
E250 - Dusitan sodný | |
Černý pepř | |
Muškátový květ | |
Sladká paprika | |
Čerstvý česnek | |
Obal hovězí deník |
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 1680 kJ/398 kCal |
Tuky | 39.3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 15.8 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 11 g |
Sůl | 2 g |
Vláknina | 0 g |