Holoubek a pravnuci
Hlíva Královská (Máčková) – ERYNGII, vanička
80 gDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Hlíva královská je nejrozšířenějším druhem hlívy v Číně a Jižní Koreji a její obliba v gastronomii každým rokem významně stoupá.
Svojí lahodnou chutí a tvarem se výrazně liší od ostatních hlív a vysloužila si tím název "King oyster" - hlíva královská. Zatímco u hlívy ústřičné se používá pouze klobouk u hlívy královské se zpracovává celá plodnice, jejíž struktura výrazně připomíná hřib, a též po tepelném zpracování neovlivní barvu pokrmu.
Požadavky na jakost
(1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.
(2) U hub uvedených v odstavci 1 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
Použití
Je oblíbená v klasické italské i asijské kuchyni. V letním období ji můžeme i grilovat. Grilovanými plátky se mohou dozdobovat hotové pokrmy, jako těstoviny, rizoto nebo saláty. Z pohledu české kuchyně lze obecně říci, že ji můžeme použít tam, kde bychom použili hřib smrkový. Lze ji smažit, dusit i grilovat.
Skladování
Skladujte při teplotě 0–6 °C.
Složení
Hlíva máčková/královská - čerstvá |